dilluns, 2 de març del 2015

GRA DE FAJOL




Gra tradicional
El fajol és un gra molt nutritiu amb alts continguts d’hidrats de carboni, proteïnes vegetals i sense gluten.
També anomenat blat sarraí té forma triangular i color groc. Amb un gust peculiar amb poques semblances amb d’altres aliments, la veritat no se com definir-lo. Accepto opinions!


Propietats
No és un cereal però en comparteix moltes propietats amb l’avantatge de ser ric en proteïnes i aminoàcids essencials. Per això, és apreciat pels vegetarians.
Destacar-ne la presència de varies vitamines B, el fòsfor, el magnesi i el potassi.


Cocció
Cocció del gra: una part de fajol i dues o tres parts d’aigua segons la consistència que vulguis obtenir. Nosaltres afegim 3 parts d’aigua així el gra queda més digerible. Un cop l’aigua bulli s’hi afegeix el fajol i es deixa bullir a foc lent durant uns 20 minuts.
Es recomana rentar-lo i torrar-lo a foc fort per així perdre una mica el gust amarg.
La farina de fajol és molt utilitzada per realitzar creps (a la Bretanya en diuen galetes), fideus al Japó (soba) i a italia (pissoccheri) i per fer pa amb d’altres farines.


Cultiu
El seu cultiu a Catalunya es concentra a la Garrotxa degut principalment per les condicions del clima a l’estiu. És una cultiu de segona temporada, és a dir, un cop collit el cereal plantat a l’hivern es pot cultivar el fajol durant l’estiu.
Té un baix rendiment i la sega és complicada. El gra cau fàcilment si no es recull a mà ja que les màquines dels altres cereals perden molta producció.


Curiositats
Durant segles al Japó s’utilitza la pellofa per emplenar coixins. I per conèixer la relació d’en Dalí amb un camp de fajol visita el blog conèixer catalunya.
En aquest article trobareu 12 raons per incorporar-lo a la teva dieta. Anima’t!
I per coneixer-ne més haurem d’anar a la Fira del Fajol a Batet de la Serra al febrer.


Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada