L’Associació de Consum Ecològic La Remolatxa de Vic va iniciar, el passat dissabte dia 27 de setembre, un cicle de
conferències relacionades tant amb el consum de productes ecològics i de
proximitat, com amb altres iniciatives relacionades amb l’economia del bé comú.
El cicle es va
iniciar amb la presentació del projecte El Peix al Plat. Els ponents van abordar amb
contundència aspectes relacionats amb el consum responsable de peix i altres
productes del mar. En aquest sentit, les dades que van aportar van ser
sorprenents. Aspectes tant poc coneguts com que el consum anual de peix mitjà
dels habitants de l’estat sigui de 43kg per persona i any, que per fer créixer
1kg de salmó en calguin 5 de sardines i que per tant s’utilitzin recursos del
mar per enriquir el peix, econòmicament parlant és clar, o que la pesca per
arrossegament descarti fins a un 42% dels peixos que pesca, és a dir, que els
torni al mar quan molts d’ells ja han mort, no van deixar cap dels assistents a
la xerrada indiferents. A continuació es va procedir a fer un repàs d’altres
tècniques de pesca com l’encerclament i es va acabar exposant les tècniques més
respectuoses amb el medi com poden ser el tremall, el palangre o les nases.
A part, entre
moltes altres coses, es va insistir molt en el dret que tenim, com a
consumidors de peix, a accedir al seu nom comercial, científic, zona de
captura, mètode de producció, presentació i data de caducitat. Així, la gent de
El Peix al Plat ens va convidar a fer
l’exercici de fixar-nos en l’origen dels peixos que trobem a les nostres
peixateries i adonar-nos que molts tenen un origen molt llunyà.
A continuació es
van donar alguns consells per consumir peix de forma responsable i es van anomenar
tota una sèrie d’alternatives per a un consum responsable del peix (pop de
roca, sípia, calamar, sonso, cinta, aranya, maira, pagell o salmonet entre
d’altres). Finalment es va discutir
sobre la mercantilització del peix i la necessitat de recuperar velles costums,
com podria ser el consum de la variada o el sorell, espècies que a Itàlia es
cotitzen fins a tres vegades per sobre el preu que podem trobar a Catalunya.
Això es deu a que aquestes espècies, a casa nostra, han menystingudes en
benefici del consum d’altres espècies.
De cara a ampliar
més aquests coneixements, la gent de ElPeix al Plat organitza cursos, visites a llotges i mercats, així com també
tallers infantils. Pel que fa a la posada en pràctica del seu projecte, de
moment, comercialitzen peix només en alguns establiments i cooperatives de
consum ecològic de la ciutat de Barcelona.
A la xerrada, que
es va fer al mateix local de La Remolatxa
(C/Fusina 32 de Vic), hi van assistir una vintena de persones, les quals van
mostrar gran interès pel tema durant el torn de preguntes final.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada